Home
Rijkledingactie
Educatiecentrum
De leerlingen
Help Mee!
Foto's
De Stichting
Shop!
Sponsors Riding for Africa

Share |

Nederland, DANKJEWEL!!!

Twee jaar lang zamelden jullie kleding in voor Riding for Africa. Alle gebruikte rijkleding die in Nederland werd ingezameld, bracht Irma samen en Petra regelde gratis vervoer door de KLM naar Kaapstad.

Maanden van onzekerheid en ongelooflijke inspanning van heel veel mensen in Nederland, Irma en Petra en Saskia... jullie zijn geweldig. En KLM, bedankt dat de container kostenloos naar Kaapstad werd gevlogen. wat hebben jullie een geduld gehad. We zijn jullie diep dankbaar.

De container met gebruikte rijkleding mocht op Schiphol blijven staan todat de importvergunning in Pretoria werd uitgegeven. Dat ging niet zonder slag of stoot. Hier in Zuid-Afrika vulden we tientallen formulieren in om een importvergunning te krijgen. We stuurden alles op naar Pretoria en moesten telkens weer nieuwe dingen toevoegen. En... de vergunning werd afgewezen... in Europa en Zuid-Afrika hebben we menig nachtje slapeloos doorgebracht. Maar we probeerden het nog een keer, en ja hoor, wijzigingen, toevoegingen en dan eindelijk, na ZES maanden wachttijd, werd de importvergunning vrijgegeven.

Op 18 juli landde de container en bleef weer weken staan omdat er natuurlijk weer honderd dingen gecontroleerd moesten worden maar op 2 augustus mochten we dan eindelijk de cargo gaan halen. Met een paardentrailer reden we naar het vliegveld en laadden alles in met behulp van het luchthavenpersoneel. In onze nieuwe, pas beveiligde zadelkamer, pakten we alles uit. Beste paardenliefhebbers uit Nederland... wat hebben jullie ongelooflijk veel gedoneerd. Heel, heel erg bedankt. We hoeven zelfs geen zadels te kopen voor onze pony's, want er zaten maar liefst ZES zadels in de container, en heel veel rijbroekjes, dekjes en ga zo maar door.
Riding for Africa Education Centre kan van start, mede dankzij jullie hulp.

Een 'drukkie' (knuffel) van Dinja! X

 

Het hele Riding for Africa project is begonnen met de inzameling van tweedehands rijkleding in Nederland.

Bron: Horses.nl

“In Zuid-Afrika rijden de rijke blanken paard en staan zwarte mensen voor een karig loontje letterlijk met de blote handen de stallen uit te mesten”, vertelt de uit Nederland afkomstige amazone en instructrice Dinja van Woerden die woonachtig is in de buurt van Kaapstad. Dit pijnlijk zichtbare klassenverschil was voor haar aanleiding zich in te zetten voor de kansarme mensen in Zuid-Afrika. Ze begon vorig jaar gratis les te geven aan kansarme jongeren en startte onlangs in Nederland een inzamelingsactie voor rijkleding.

Dinja van Woerden was twintig jaar lang als nationaal amazone, paardentrainster en instructrice actief in Nederland. In 1997 vertrok ze naar Zuid-Afrika. “In Zuid-Afrika komen af en toe goede instructeurs een clinic geven, maar vaste begeleiding is er nauwelijks”, legt Van Woerden uit.

Geen geld voor geschikte rijkleding
“Ik zag hoe slecht de grooms (verzorgers van de paarden) worden behandeld in Zuid-Afrika en wilde daar verandering in brengen. Ik wil een bijdrage leveren om het verschil tussen blank en zwart en arm en rijk te verkleinen”. Ze startte in 2009 met het geven van gratis lessen aan kansarme kinderen. Een rijke Zuid-Afrikaan, voor wie Van Woerden een paard traint, stelt voor die rijlessen gratis zijn pony’s beschikbaar. “Al snel had ik een aantal enthousiaste kinderen bij elkaar, maar ze kwamen wel in korte broek of spijkerbroek opdagen. Geld voor geschikte rijkleding hebben ze natuurlijk niet. Daardoor kwam ik op het idee een inzamelingsactie voor rijkleding te beginnen. Ik dacht terug aan Nederland waar ik wel zes rijbroeken in de kast had liggen, terwijl ik er maar een paar droeg.” Op de website Hyves en diverse internet paardenforums plaatste ze een oproep aan paardrijdend Nederland voor rijkleding onder de naam “Riding for Africa”. En met succes! Vanuit alle hoeken van Nederland werd en wordt er gedoneerd.