Home
Rijkledingactie
Educatiecentrum
De leerlingen
Help Mee!
Foto's
De Stichting
Shop!
Sponsors Riding for Africa

Share |

Leraar Edward Carelse vertelt over zijn leerlingen en hoe de hulp van Riding for Africa ervaren wordt:

Sir Lowry’s Pass is een klein dorpje gesitueerd in de Helderberg dichtbij Somerset West  in de West Kaap – Zuid Afrika. Dit was vroeger een erg rustig dorpje. De lagere school van Sir Lowry’s Pass is gebouwd en geopend in 1987. Het is gebouwd op een open stuk land met veel bomen er omheen. Mensen vanuit de West en Oost Kaap kwamen rond de school wonen in hun zelfgebouwde hutten. De nieuwe school had in die tijd slechts 400 leerlingen. Nu, na 23 jaar zijn er over 900 leerlingen ingeschreven. 80% van hen wonen in de informele nederzettingen geheten “Sun city “en   “Rasta Kamp”.

Mede door de hoge werkeloosheid in het dorp, is de armoede erg toegenomen. Op onze school hebben we een voedselprogramma  dat door de ouders geleid word, zodat meer dan 400 leerlingen 2 keer per dag een warme maaltijd krijgen. De Regering heeft  RDP huizen ( Reconstructie en Ontwikkelings Programma) gebouwd  voor de gemeenschap, maar dit was niet genoeg. De huizen zijn erg klein met alleen een woonkamer en een toilet. De meeste families bestaan uit meer dan 5 mensen! Mede door de uitbreiding van de bevolking in dit gebied, zijn de mensen zelf begonnnen met het bouwen van hutten (shacks).

Diverse sociale problemen ontstaan in deze kampen zoals armoede, criminaliteit, drugs gebruik, alcohol misbruik,  zwangerschap onder teenagers en verkrachting van jonge meisjes. Huiselijk geweld is aan de orde van de dag. Vele van de leerlingen hebben moeite met concentreren in de klas en er zijn veel kinderen met leer-  en concentratie problemen. In het huttenkamp zijn ook veel shabeens (kroegen waar illegaal drank en drugs verkocht worden). De locale kerk, soep keukens en Child Welfare , verzorgen samen met de gemeenschap school vakantie programma’s, om de kinderen van de straat en de shabeens te houden. Dit word ook gedaan om de levensstandaard in de gemeenschap te verhogen.

Toen Dinja van Woerden contact zocht met de school, realiseerden wij ons dat ze echt iets wilde veranderen. Op dit moment geeft zij paardrijles aan 8 leerlingen van de school, die in het huttenkamp wonen. Tenminste 1 keer per week voor een paar uur, voelen deze kinderen zich veilig en geliefd. Zij genieten er erg van en kijken er iedere week naar uit om iets nieuws te leren over paarden. Sommigen zijn eraf gevallen –gelukkig zonder gevolgen.  Het word erg gewaardeerd door de ouders en de school dat Dinja haar tijd en kennis gratis aanbied aan deze kinderen. Ze geeft echt om hen en maakt een positief verschil in het leven van deze kinderen.
Ook heeft ze hun allemaal persoonlijk thuis bezocht om te zien  in welke omstandigheden deze kinderen dagelijks leven. Haar hart ging uit naar deze jongelui na wat ze zag! Ik hoop dat ze doorgaat met wat ze nu doet. Door deze kinderen te helpen voelen ze zich trots en haar goede daad word zeer gewaardeerd.

Edward Carelse.
Teacher Sir Lowry’s Pass Primary school.